Praca siedząca stała się nieodłącznym elementem życia wielu ludzi w dzisiejszym społeczeństwie. Technologiczny postęp i zmiany w strukturze zawodowej sprawiły, że coraz więcej osób spędza sporą część dnia przy biurku. Niestety może to mieć negatywny wpływ na Twoje zdrowie, a zwłaszcza na serce. Jakie są zagrożenia związane z pracą siedzącą i jak [...]
Siłownia, mimo że jest to najskuteczniejszy rodzaj treningów, aby zmienić coś w swoim ciele, to również ma swoich przeciwników, co powiązane jest z tym, że niektóre osoby podchodzą do kwestii treningu siłowego nieco melancholijnie. Po 2-3 tygodniach, gdy już nasz organizm przyzwyczai się do intensywności, możemy zwiększyć sobie ilość dni [...]
Kolagen to białko w organizmie człowieka odpowiedzialne za strukturę skóry, kości, ścięgien i więzadeł. Można go również znaleźć w zębach, rogówkach lub naczyniach krwionośnych. Jest głównym składnikiem strukturalnym tkanki łącznej, stanowiąc około jednej trzeciej białka w ludzkim organizmie. Podsumowanie Jak widać, kolagen to istotne białko, [...]
Wraz ze wzrostem popularności wegetarianizmu pojawiają się też różne nastroje osób postronnych. Czy zwróciłeś uwagę na to, że niektóre osoby reagują na informację, że ktoś nie je mięsa w sposób niezrozumiały? Na przykład złością, agresją? Ciekawe zjawisko, ale jednocześnie dość ciężko odpowiedzieć na pytanie - dlaczego tak się dzieje? Na pierwszy [...]
Kilka lat temu napisałem, iż BPC 157 wzbudza kontrowersje, gdyż nie istnieją badania na ludziach. Do chwili obecnej spekuluje się, że BPC może mieć znaczenie dla leczenia ścięgien, ale badania dotyczą zwierząt lub są prowadzone na liniach komórkowych. Może znaleźć zastosowanie w leczeniu zmian patologicznych przyzębia, przełyku, żołądka, [...]
Zanurzenie w zimnej wodzie to nadal popularny trend na TikToku. Jego zwolennicy mówią, że takie praktyki pomagają między innymi w walce z depresją, gwarantują lepsze skupienie się i mają wiele innych korzyści zdrowotnych. Niewiele jest jednak wiarygodnych badań na ten temat, a nieprawidłowe przygotowanie się do zimnych kąpieli może być nawet [...]
Kolejnym, dość ciekawym suplementem, o którym w ostatnich latach dość głośno jest na rynku, jest Green Coffee, czyli Zielona Kawa. Popularna jest ona szczególnie wśród grupy ludzi będących na redukcji, chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Wprowadzenie takiego suplementu może okazać się bardzo pomocne, dlatego warto się mu przyjrzeć bliżej. [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Jak się okazuje, mogą również pomóc Ci [...]
Żeby przygotować szybki i pożywny posiłek, potrzebna jest dobrze zaopatrzona kuchnia. Warto zatem zrobić większe zakupy, by mieć spokój na dłuższy czas. Zakupy jednak trzeba zaplanować mądrze, ponieważ wiele zdrowych produktów spożywczych szybko się psuje i musi zostać zużyta w ciągu kilku dni. Są jednak i takie, które są trwalsze i można je [...]
Amerykanie przodują w rozmaitych "konkurencjach", tam potężnie rozwinął się nurt filmowych wygłupów (jackass), ryzykowania zdrowiem i życiem dla chwili „sławy” w serwisie YouTube, na Instagramie, Facebooku, TikTok lub innej, w danym momencie modnej usłudze. W sieci łatwo znaleźć filmy nastolatków, którzy „na sucho” stosują preparaty [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]
Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]
Kiedyś dzieci grały w gry na świeżym powietrzu, dużo biegały po podwórku, wchodziły na drzewa i trzepaki. Każdy powód wyjścia na dwór był dobry i wracało się właściwie tylko na obiad albo gdy nadchodził wieczór. Dzięki temu dzieci były sprawne i utrzymywały wysoki poziom aktywności. Często jeździły na rowerach, wychodziły do parku, a do domu [...]
Presenteeism jest zjawiskiem, w którym pracownicy, mimo choroby, dyskomfortu fizycznego lub psychicznego, decydują się na przychodzenie do pracy. Presenteeism, choć może wydawać się korzystny dla pracodawcy z punktu widzenia nieprzerwanej produktywności, niesie jednak ze sobą istotne konsekwencje, zarówno dla zdrowia pracownika, jak i dla dochodów [...]
Chciałbyś w całkowicie naturalny sposób poprawić swoje samopoczucie i nastrój? Poprawić pamięć i chronić mózg przed rozwojem chorób związanych z wiekiem? Po prostu zacznij się więcej ruszać! To najlepsze, co możesz zrobić dla dobrej kondycji swojego mózgu. Przeprowadzono inne badania, w których stwierdzono, że u dorosłych w wieku 60-90 lat [...]
Resveratrol (spotyka się też pisownię resweratrol) to związek występujący w roślinach np. w winogronach. Związki polifenolowe obok resweratrolu obejmują flawonoidy, garbniki, kurkuminę i galakatechiny. Wszystkim przypisuje się działanie antynowotworowe. Ponadto resweratrol można znaleźć w żywności, w tym w orzeszkach ziemnych oraz w czerwonym [...]
Pokrzywa indyjska, występująca powszechnie pod wieloma nazwami, takimi jak forskolina, szałwia indyjska, coleus czy pochwiatka, jest bardzo ciekawym związkiem, coraz bardziej rozpoznawalnym w świecie suplementacyjnym z uwagi na pojawiające się badania świadczące o jej istotnym wpływie na lipolizę tkanki tłuszczowej. Przeanalizujmy wnioski z nich [...]
Jako że sezon masowy w pełni, zaczynamy dostrzegać pierwsze symptomy budowania masy mięśniowej wśród bywalców siłowni. Głównym tematem na panelu dyskusyjnym, który ma miejsce, obok ławki do wyciskania leżąc, jest to, kto, ile suplementów bierze, jakie rodzaje oraz ile to trzeba natrudzić się w kuchni, aby wszystko ładnie się zgrywało, a nasza [...]